This project provides a low-energy 2 bedroom house.

Open plan spaces and reduced internal partitions make best use of materials and a vertical 2-storey window, which follows the geometry of the roof, offers a great view and highlights the double height of the living and dining room. 
The use of stone in the proposed house aims to create a style which complements the character of the environs of a listed building, while being contemporary and in accordance with the client’s needs.

Architeco Elgin Interior

The form of the house is long and thin, with a 45° roofpitch, to be in keeping with the location. Rendered gables echo the typical vernacular of nearby buildings, with areas of natural stone to compliment its historic setting.

Every aspect of the building, from each stage of construction and build, through to the use and future potential has been carefully considered to make an efficient, warm, dry, light filled and beautifully practical building that will fit in to the environment, whilst minimising impact on the wider environment.

We have taken a fabric first approach with the design based on Passivhaus principles. The design makes use of natural resources: Orientation takes best advantage of solar gain. A veranda provides not only shelter from the rain, but also shading to prevent overheating. Passivhaus detailing eliminates cold-bridging, while also inhibiting condensation and mould growth. A draft lobby forms an air-lock to avoid losing heat when entering, further protected by an entrance canopy. High performance windows complete the insulation envelope. Fresh air is provided trhough a mechanical hear recovery system.